Når bør man ta opp et lån til forbruk?

Når bør man ta opp et lån til forbruk?

Er det enkelte situasjoner hvor det er lurere å ta opp et forbrukslån enn i andre, eller bør man unngå dette uansett hva? Hvis man forhører seg med en rekke «eksperter», så vil nok sistnevnte alternativ være det svaret man oftest får.

Men behøver det nødvendigvis være så ille å ta opp et lite forbrukslån, eller avhenger det litt av situasjonen? Flere faktorer spiller inn her, og vi skal se nærmere på noen reelle scenarier der det ikke nødvendigvis er så dumt å låne penger.

Når det lukter mugg av kjellerstua

Da kan man enten vente 3-4 år på å pusse opp, fordi man er nødt til å spare penger først. Eller så kan man ta opp et relativt rimelig forbrukslån og få unnagjort oppussingen med en gang. Med mindre man ikke har noe imot at barna leker i mugg, da. Det vil koste deg litt ekstra i form av renter og gebyrer, men de fleste har en større betalingsvilje når det kommer til nedbetaling av gjeld fremfor å spare på sparekonto.

Betale for reisen før feriepengene tikker inn

Faktisk så kan det være en god idé å ta opp forbrukslån for å betale for reisen i april/mai fremfor etter at feriepengene har kommet inn på konto i juni og juli. Mange har ikke råd til dette, fordi feriepengene først kommer på konto i juni.

Men det er også i denne perioden at det koster mest å reise, og prisforskjellene kan være svært store for en familie på ferie. Derfor kan det faktisk bli rimeligere å ta opp et forbrukslån for å bestille reisen tidligere, enn hva det vil være å vente på feriepengene.

Hvis bilen ikke lenger kjører fremover

Uforutsette utgifter som en verkstedregning på 20 000 kroner fordi girkassa røyk kan skje de fleste. Da blir alternativet å klare seg uten bil, men for en vanlig barnefamilie kan det bli svært vanskelig i hverdagen. Da er det ikke nødvendigvis noen dårlig idé å ta opp et forbrukslån for å reparere bilen. Ja, økonomien vil bli noe trangere fremover, men det betyr ikke nødvendigvis at dette lånet kommer til å koste skjorta av den grunn.

Oppsummering

Det vi prøver å få frem er altså at det finnes situasjoner hvor det ikke nødvendigvis er så dumt å ta opp forbrukslån. Denne typen lån blir ofte uglesett av norske eksperter, men kostnadene behøver ikke å være så store som mange skal ha det til. Så lenge du har et fornuftig formål med lånet og legger en bærekraftig nedbetalingsplan, så ser vi ingen store ulemper med å ta opp et forbrukslån.

De tre konkrete eksemplene ovenfor er naturligvis bare til inspirasjon. Det finnes langt flere scenarier der man absolutt kan ta opp et forbrukslån dersom man har behov for det. Visste du forresten at det ikke finnes noen regler rundt hva man kan bruke pengene fra et slikt lån på? Med andre ord kan du egentlig låne til akkurat hva du vil! Men det bør naturligvis være noenlunde fornuftig…