Ofte stilte spørsmål om lån

Ofte stilte spørsmål om lån

Mange er usikre på hva et lån innebærer, det kan være alt ifra rettigheter til kostnader. Her er det samlet ofte stilte spørsmål om lån. «Lånetilbydere har ulike betingelser, det er derfor viktig å sette seg inn vilkårene til de ulike selskapene».

Hva er en bra rente og hvordan få den beste?

En bra rente kommer an på hvordan markedet er, det blir dermed vanskelig å gi et konkret tall. For å sørge for en bra rente på forbrukslån er det viktig å skille mellom nominell og effektiv rente. Den reelle kostnaden på lånet ditt vil være bestemt av den effektive renten. Den nominelle renten er grunnrenten uten gebyrer og etableringskostnader. For å oppnå en bra rente er det viktig å se på flere tilbud, markedet florerer av lånetilbydere og konkurransen er hard. Sammenlign ulike tilbud og se på den effektive renten.

Koster et lån uten sikkerhet mer?

Lån uten sikkerhet er som regel dyrere enn for eks. boliglån. Dette er fordi banken ikke har sikkerhet i dine eiendeler og dermed må ta en høyere risiko.

Hva skjer hvis jeg ikke betaler?

Dersom du ikke betaler ned lånet i henhold til nedbetalingsplanen vil dette få negative konsekvenser. Ved manglende betaling vil det påløpe forsinkelsesrente og eventuelle gebyrer. Dersom du ikke betaler gebyrer ved manglende betaling kan utlåner belaste lånekontoen eller kreve dem dekket på andre måter. Utlåner kan også sende hele kravet til inkasso, men dette skal først bli dokumentert ved skriftlig advarsel om mislighold.

Hvis du lar innbetalinger gå til inkasso eller betalingsanmerkninger kan kredittverdigheten din svekkes.
Hvis du skulle komme i den situasjonen der du ikke har mulighet til å betale ned lånet slik som planlagt er det alltid lurt å ta kontakt med utlåner. De fleste lånetilbyderne er fleksible hvis du varsler om betalingsvansker og kanskje de vil revurdere din nedbetalingsplan.

Kan jeg angre lånet?

Angrerettloven omfatter tjenester og varer som du kjøper via fjernsalg. De fleste forbrukslån inngås elektronisk og gjelder dermed under denne loven. Lovverket sier at du har 14 dager angrerett. Med dette mener de at du må benytte angrerett innen 14 dager skriftlig eller muntlig – skriftlig angrerett gjelder fra den datoen det ble sendt. Skriftlig beskjed anbefales da det er lettere å dokumentere hvis det skulle ende opp i en disputt. Etter 14 dager er ikke angreretten gyldig lenger. Lånebeløpet må betales tilbake innen 30 kalenderdager og utlåner kan kreve nominell rente på beløp.

Hva er gjeldsbrev?

Forbrukslån er ofte uten sikkerhet og gjeldsbrevet blir utlåners sikkerhet. Dette signeres enten skriftlig eller elektronisk ved bruk av BankID. Når gjeldsbrev er signert har du godtatt de vilkårene som står oppført i låneavtalen.

Hvordan bestemmer de hvem som for lån?

Ulike lånetilbydere har ulike kriterier for hvem som kan få innvilget lån. De fleste selskaper har minimumskrav til låntaker. Kriteriene går som regel på alder, lønn og tidligere registrerte betalingsanmerkninger.